Ga naar inhoud

Algemene voorwaarden

2014 januari 23
door thom

Als ondernemer maakt u overeenkomsten. Als het goed gaat, maakt u veel overeenkomsten. Meestal bestaan die overeenkomsten uit exact dezelfde gegevens, met enkele kleine aanpassingen voor die specifieke situatie. Om te voorkomen dat u bij elke nieuwe overeenkomst een enorm pak papier moet uitprinten, bestaan algemene voorwaarden.

Hier worden die algemene voorwaarden kort bekeken. Wat zijn algemene voorwaarden en wanneer gebruikt u ze? Mag u zomaar alles in de algemene voorwaarden zetten? Kunnen algemene voorwaarden ongeldig zijn en zo ja: wanneer is dat dan?

Algemene voorwaarden

U gebruikt, zoals hierboven beschreven, de algemene voorwaarden bij (vrijwel) elke overeenkomst die uw organisatie sluit. U heeft het al druk genoeg als ondernemer, dus elke tijdswinst die kan worden gepakt, pakt u. Daarnaast scheelt het u de toner van uw laserprinter en een flink aantal pakken papier per jaar. Dat alles kunt u bereiken door gewoon in de overeenkomst zelf te verwijzen naar de algemene voorwaarden die van toepassing zijn.

Het is natuurlijk verleidelijk voor u om de algemene voorwaarden zo op te stellen dat ze in uw voordeel zijn. Daar is ook niets mis mee, zolang u niet doorslaat. Uw klanten (zeker als dat consumenten zijn), lezen de algemene voorwaarden vaak niet of niet goed en tekenen zonder meer de overeenkomst.

Ongeldige algemene voorwaarden

Het bovenstaande is geen geheim: reden voor de zwarte en de grijze lijst met algemene voorwaarden. Die lijsten geven aan wat er wel en wat er niet in algemene voorwaarden mag staan wanneer u ze in overeenkomsten met consumenten gebruikt. De zwarte lijst betreft bedingen die nooit mogen worden gebruikt, de grijze lijst betreft bedingen die vermoedelijk niet mogen worden gebruikt in algemene voorwaarden. In het laatste geval kunt u nog tegenbewijs leveren.

Wanneer een beding op de zwarte lijst staat (of op de grijze lijst en u kunt geen tegenbewijs leveren), is het ‘onredelijk bezwarend’ en kan het worden vernietigd. Dat houdt simpelweg in dat dat beding niet meer geldt (met terugwerkende kracht).

Wat staat er op de lijsten?

De zwarte lijst met algemene voorwaarden betreft voorwaarden die voor de consument erg nadelig zijn. U mag bijvoorbeeld nooit in algemene voorwaarden opnemen dat u de overeenkomst niet hoeft na te komen, dat de consument de overeenkomst nooit mag ontbinden, dat de verjaringstermijn minder dan een jaar is of dat u de prijs eenzijdig mag verhogen terwijl het recht op ontbinding is ontnomen aan de consument.

De grijze lijst bestaat uit algemene voorwaarden die iets minder nadelig zijn voor de consument. Denk daarbij aan algemene voorwaarden die zeggen dat u een zeer afwijkend product mag leveren of dat u een enorme tijd heeft om de overeenkomst na te komen.

Algemene voorwaarden, onredelijk bezwarend

Algemene voorwaarden die op bovenstaande lijsten staan, worden geacht onredelijk bezwarend te zijn (grijs) of zijn onredelijk bezwarend (zwart). Ze zijn daardoor vernietigbaar. Hoe zit het met algemene voorwaarden die niet in deze lijsten staan? Hoe zit het met algemene voorwaarden die met bedrijven worden afgesproken (de lijsten gelden enkel voor consumenten)?

In dat geval zult u moeten bewijzen dat de voorwaarden al dan niet onredelijk bezwarend zijn. Daarvoor moet u de jurisprudentie induiken en zult u moeten bekijken of dat met de specifieke algemene voorwaarden die u heeft gekregen ook het geval is.

Wij kunnen u daarmee helpen. Kijk daarvoor onderaan dit artikel.

Algemene voorwaarden – Samengevat

Algemene voorwaarden zijn geldig, totdat er blijkt dat ze onredelijk bezwarend zijn. Als dat het geval is, kunt u ze vernietigen. Voor consumenten bestaan de handige zwarte en grijze lijst, waarmee ze simpel kunnen zien of algemene voorwaarden onredelijk bezwarend zijn of niet. Bedrijven worden minder beschermd omdat zij hun overeenkomsten beter behoren door te lezen volgens de wetgever.

Het is verstandig om juridische hulp in te schakelen wanneer u een conflict met een consument of bedrijf heeft rondom de algemene voorwaarden die u heeft, of rondom algemene voorwaarden waaraan u gebonden zou zijn.

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Let op: In je reactie kun je basis HTML gebruiken. Je e-mail adres zal nooit gepubliceerd worden.

Abonneer je op deze reactiestroom via RSS

Recht voor Bedrijven is een initiatief van:

Wet & Recht Juristen

U kunt hier terecht voor:

> Juridisch advies
> Contracten
> Procederen

Laat uw zaak beoordelen door ervaren juristen.

Neem contact op