Ga naar inhoud

Conservatoir beslag

2014 mei 24
door thom

Als u ondernemer bent, is de kans groot dat u te maken krijgt met wanprestatie. Dat kan in de vorm zijn van een leverancier die niet levert of bijvoorbeeld in de vorm van een klant die zijn rekeningen niet betaalt. Beslaglegging kan de oplossing zijn in een dergelijk geval.

In dit artikel geven we u een korte uitleg over een van de vormen van beslaglegging: het conservatoir beslag.

Conservatoir beslag

Conservatoir beslag is een vorm van beslaglegging. Het is ‘bewarend’ beslag, een soort bevriezing van goederen. Na het leggen van conservatoir beslag, mag de klant of leverancier waar het gelegd is, niet meer over de zaken die onder het beslag vallen beschikking. Hij kan ze dus niet meer verkopen of weggeven.

Vooral in het geval er wordt gevreesd dat de schuldenaar zijn zaken zal wegmaken (wegschenken, voor te weinig geld verkopen) is conservatoir beslag een goede oplossing. Doordat de goederen als het ware bevroren worden, hoeft u als ondernemer niet bang te zijn dat u uw vordering niet meer betaald krijgt.

Conservatoir beslag is geen definitieve beslaglegging. Na enige tijd moet het worden opgeheven of worden omgezet naar executoriaal beslag. Indien het overgaat in executoriaal beslag, mogen de zaken die onder het conservatoir beslag vielen alsnog worden verkocht.

Het conservatoir beslag kan worden gelegd onder de schuldenaar zelf, maar ook onder derden. Dit conservatoir derdenbeslag kan onder meer gelegd worden bij banken of bij een werkgever.

Hoe conservatoir beslag te leggen?

U kunt niet zomaar conservatoir beslag leggen voor een rekening die niet betaald wordt of voor een levering die maar niet komt. Voor het leggen van conservatoir beslag heeft u toestemming van de rechter nodig.

Om dat voor elkaar te krijgen, verzoekt u de rechter schriftelijk om toestemming. Het verdient aanbeveling om daarbij een jurist in te schakelen, anders is een afwijzing waarschijnlijk en kost het u slechts griffierechten en veel tijd. De wederpartij wordt niet gehoord in deze procedure, omdat hij anders al goederen kan wegmaken voordat het conservatoir beslag daadwerkelijk gelegd kan worden.

De rechter bekijkt het verzoek tot het leggen van conservatoir beslag slechts summier. Het kan dus zo zijn dat het conservatoir beslag achteraf onterecht blijkt. Dan kan het zo zijn dat u als beslaglegger schadevergoeding moet betalen. Het is dus verstandig om goed te weten wat u doet bij het leggen van conservatoir beslag.

Zodra de rechter akkoord geeft voor het leggen van conservatoir beslag, wordt een deurwaarder ingeschakeld om het ook daadwerkelijk te leggen.

Na het conservatoir beslag

Nadat conservatoir beslag is gelegd, bent u als ondernemer met een vordering nog niet klaar. Enkel het bevriezen van goederen van de schuldenaar is niet voldoende, aangezien u uw rekening betaald wilt krijgen.

Vaak gaat dat vanzelf: conservatoir beslag is erg vervelend voor een schuldenaar, waardoor hij vaak snel de achterstallige vordering betaalt. Dat geldt zeker wanneer u beslag legt bij zijn klanten, want dat levert hem een slechte naam op.

Betaalt de schuldenaar niet uit zichzelf, dan zult u binnen korte termijn (vaak twee weken) een procedure moeten opstarten om het conservatoir beslag in executoriaal beslag om te zetten. De rechter die beslist of u conservatoir beslag mag leggen, geeft u ook de termijn binnen welke u de hoofdzaak moet starten. Doet u dat niet, dan vervalt het conservatoir beslag.

Beslagvrije voet bij conservatoir beslag

Wanneer er conservatoir beslag is gelegd, dient de beslaglegger rekening te houden met een beslagvrije voet. Beslag leggen op alle inkomsten is niet mogelijk.

Wanneer u bij een ondernemer beslag legt, moet u er rekening mee houden dat u niet het gehele bedrijf lam kunt leggen door bijvoorbeeld beslag bij alle klanten én bij de bank te leggen.

Conservatoir beslag tegen u gelegd?

Bent u niet degene die het conservatoir beslag gaat leggen, maar bent u degene bij wie conservatoir beslag is gelegd?

Soms moet u u neerleggen bij het conservatoir beslag en is het betalen of afwachten. Soms is er wel nog iets te doen tegen het conservatoir beslag, zoals het starten van een kort geding. Daar moeten natuurlijk wel juridisch relevante redenen voor zijn.

Schakel daarom een goede jurist in wanneer er conservatoir beslag bij u is gelegd. Blijkt achteraf dat het beslag onterecht is gelegd, dan kan hij tevens de legger van het beslag aansprakelijk stellen daarvoor.

Conservatoir beslag – Samenvatting

Conservatoir beslag is een middel om uw verhaalsmogelijkheden voor een openstaande vordering zeker te stellen. Het zorgt ervoor dat degene waar het gelegd wordt, niet meer over bepaalde goederen kan beschikken.

Voordat conservatoir beslag gelegd kan worden, heeft u toestemming van de rechter nodig. Het verdient aanbeveling om een jurist daarvoor in te schakelen. Fouten kunnen namelijk afwijzing van het verzoek betekenen of, erger, een aansprakelijkheidstelling van degene waar u conservatoir beslag heeft gelegd.

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Let op: In je reactie kun je basis HTML gebruiken. Je e-mail adres zal nooit gepubliceerd worden.

Abonneer je op deze reactiestroom via RSS

Recht voor Bedrijven is een initiatief van:

Wet & Recht Juristen

U kunt hier terecht voor:

> Juridisch advies
> Contracten
> Procederen

Laat uw zaak beoordelen door ervaren juristen.

Neem contact op