Ga naar inhoud

Dagvaarding

2014 januari 23
door thom

Als ondernemer komt u in conflicten terecht. Soms lopen die uit de hand en komt u er met uw wederpartij niet uit. Besluit de wederpartij daarop om toch zijn gelijk te halen, dan kan het zo zijn dat u een dagvaarding ontvangt. De zaak komt voor de rechter.

Hier zullen we u uitleggen wat een (civiele) dagvaarding precies is, hoe u ermee om moet gaan en of een advocaat verplicht is.

Dagvaarding

Een dagvaarding wordt door de deurwaarder aan u als (meestal verbaasde en vaak geschrokken) ondernemer uitgereikt. Wanneer u een dagvaarding krijgt houdt dat in dat er een bepaald geschil heeft plaatsgevonden met bijvoorbeeld een klant of leverancier en dat hij of zij iets van u wil. Dat verhaal zal u waarschijnlijk bekend voorkomen: u zult zich een conflict met iemand herinneren.

In de dagvaarding staat waarom u de dagvaarding heeft gekregen en waar en wanneer u bij de rechtbank moet verschijnen. Ook staat er duidelijk in wie uw tegenpartij is.

Over het algemeen zit er minimaal een tijd van één week tussen het uitbrengen van de dagvaarding en het moeten verschijnen bij de rechter.

Een dagvaarding kan ongeldig zijn wanneer de wederpartij fouten heeft gemaakt. Het is als ondernemer lastig om dat te zien, maar een jurist kan u daarmee helpen.

Het negeren van een dagvaarding

Het is verleidelijk om u bezig te houden met uw onderneming en de dagvaarding te negeren. Er zijn voldoende ondernemers die een dergelijke aanpak hanteren. Dat is niet verstandig.

Het negeren van de dagvaarding houdt namelijk niet in dat de zaak stopt. De zaak gaat gewoon door, ook zonder u. Het probleem daarbij is, dat de rechter de claim van uw tegenpartij vrijwel altijd zal toewijzen, puur en alleen omdat u geen verweer heeft geleverd. Daarna zal de tegenpartij met het vonnis bij u aankloppen en kan beslag worden gelegd op uw bedrijfseigendommen (en op uw eigen eigendommen als u bijvoorbeeld een eenmanszaak of vof heeft).

Laat dat niet gebeuren en neem een dagvaarding serieus. Het krijgen van een dagvaarding wil nog niets zeggen, maar wanneer u er niets mee doet, kunt u er donder op zeggen dat u de zaak gaat verliezen.

Advocaat nodig bij dagvaarding?

Afhankelijk van waar de zaak over gaat en eventueel hoe hoog het bedrag is dat van u wordt gevorderd, is een advocaat in sommige gevallen verplicht.

Het komt ook voor dat een advocaat niet verplicht is (onder meer bij arbeidsrecht en bedragen onder de 25.000 euro). Alleen procederen is echter niet verstandig: vaak gaat het alsnog om flinke bedragen, waarbij het verliezen van de zaak u veel geld gaat kosten. Een jurist kan u dan ook bijstaan in het proces, weet welke bewijsmiddelen u moet verzamelen en weet hoe u het beste resultaat bereikt. Hij of zij is alsnog niet goedkoop, echter, een jurist is meestal wel een stuk gunstiger geprijsd dan een advocaat.

Als ondernemer kost het inschakelen van een jurist geld, maar wij proberen altijd zoveel mogelijk kosten op de wederpartij te verhalen. Alle kosten verhalen op de wederpartij is vrijwel onmogelijk, maar een flinke reductie (meer dan de helft) lukt ons meestal wel wanneer we de zaak winnen.

Kortom: wanneer u een dagvaarding krijgt, is het verstandig om een jurist te raadplegen, of dat nu verplicht is of niet.

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Let op: In je reactie kun je basis HTML gebruiken. Je e-mail adres zal nooit gepubliceerd worden.

Abonneer je op deze reactiestroom via RSS

Recht voor Bedrijven is een initiatief van:

Wet & Recht Juristen

U kunt hier terecht voor:

> Juridisch advies
> Contracten
> Procederen

Laat uw zaak beoordelen door ervaren juristen.

Neem contact op