Ga naar inhoud

Executoriaal beslag

2014 mei 23
door thom

Als ondernemer heeft u te maken met debiteuren, klanten, die hun rekeningen niet betalen. Dat is vervelend voor u, want daardoor moet uw financiƫle planning op de schop. Daarnaast heeft u natuurlijk gewoon recht op betaling, aangezien u goederen of diensten heeft geleverd.

Als de klant na enkele herinneringen en aanmaningen nog steeds weigerachtig blijft om te betalen, kunt u beslag leggen. De ‘normale’ beslaglegging heet juridisch gezien ‘executoriaal beslag’. Hierna zullen we kort de hoofdpunten van het executoriaal beslag uitleggen. Heeft u een specifieke casus, dan is het verstandig om contact op te nemen met een jurist.

Executoriaal beslag, het voortraject

Het leggen van executoriaal beslag kan niet zomaar. Daarvoor zal eerst toestemming van de rechter moeten komen, afgezien van enkele uitzonderingsgevallen.

Om die toestemming te krijgen, daagt u uw klant of debiteur voor de rechter. Om dat voor elkaar te krijgen, is het verstandig een jurist in te schakelen. Die kan een dagvaarding opstellen en naar de deurwaarder sturen, die de dagvaarding aan de gedaagde overhandigt. Dat mag u overigens ook zelf, maar dat is om voor de hand liggende redenen af te raden.

Bij de rechter legt u (via uw jurist) uit dat u nog iets te vorderen hebt van uw klant of debiteur. Die kan op zijn beurt weer verweer voeren als hij het er niet mee eens is. Aan het einde van de rit, komt de rechter met een uitspraak. Wordt u in het gelijk gesteld, dan verkrijgt u een zogenaamde ‘executoriale titel’ via het vonnis van de rechter. Dat houdt in dat u executoriaal beslag kunt leggen.

Het daadwerkelijk leggen van executoriaal beslag

Zodra u de executoriale titel heeft, kunt u bekijken of uw schuldenaar uit zichzelf alsnog het bedrag voldoet. Doet hij dat niet, dan stuurt u het vonnis van de rechter naar de deurwaarder. Die laat het wederom betekenen bij de schuldenaar en geeft hem een laatste (korte) termijn. Wordt binnen die termijn geen betaling ontvangen, dan gaat het executoriaal beslag door.

Executoriaal beslag kan worden gelegd op (vrijwel) alle goederen van de schuldenaar. Ook executoriaal beslag onder derden is mogelijk: denk aan beslaglegging bij de werkgever op nog uit te keren loon, of beslaglegging bij de bank op een spaarrekening.

Bij het leggen van beslag mag geen beslag worden gelegd op de beslagvrije voet van de schuldenaar. Dat houdt in dat de schuldenaar altijd een bepaald bedrag moet overhouden om van te leven. De deurwaarder draagt er zorg voor dat de beslagvrije voet wordt gerespecteerd.

Executoriaal beslag tegen u gelegd

Wanneer u aan de andere kant staat en er executoriaal beslag of executoriaal derdenbeslag tegen u dreigt te worden gelegd, is het verstandig om zo snel als redelijkerwijs mogelijk contact op te nemen met een jurist.

Het kan zo zijn dat u geen mogelijkheden meer hebt in een dergelijk geval en dat het beslag ook daadwerkelijk gelegd zal worden. Wondermiddelen bestaan niet, ook niet in een dergelijk geval. Echter, een goede jurist ziet vaak nog openingen om alsnog tot een regeling met de wederpartij te komen of desnoods een kort geding aan te spannen.

Tips bij het leggen van executoriaal beslag

Zoals bij alle juridische aangelegenheden, zijn er een aantal specifieke valkuilen wanneer het het leggen van executoriaal beslag betreft:

  • Bekijk eerst of u de openstaande rekening juridisch gezien kunt verrekenen met een vordering die uw klant wellicht nog op u heeft;
  • Denk aan uw imago. Schakel een jurist in die uw zaken tactisch aanpakt en niet met de botte bijl tekeer gaat, want dat spreekt zich rond, ook onder uw andere (potentiĆ«le) klanten;
  • Maak een ‘kale kip’-analyse. Heel simpel: van een kale kip kan men niet plukken. Heeft uw schuldenaar gewoon niets en betaalt hij daarom niet, dan heeft het geen zin om kosten te maken bij de rechter en met het leggen van executoriaal beslag;
  • Bent u bang dat uw schuldenaar in de tijd van de procedure bezittingen verduistert zodat u geen beslag meer kunt leggen? Een kort geding is in sommige gevallen een oplossing. Duurt ook dat te lang? Een jurist kan dan tevens ‘conservatoir’ beslag leggen, waardoor de betreffende bezittingen ‘bevroren’ worden. Geld wegsluizen via de bank kan dan bijvoorbeeld niet meer.

Executoriaal beslag – Samenvatting

Het leggen van executoriaal beslag kan niet zomaar, maar kan wel een oplossing zijn voor wanneer uw klant niet meer betaalt. De gang naar de rechter is verplicht, waardoor het handig is om een jurist in de arm te nemen. Dat laatste geldt overigens ook wanneer er executoriaal beslag dreigt te worden gelegd bij uw onderneming terwijl dat onterecht is.

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Let op: In je reactie kun je basis HTML gebruiken. Je e-mail adres zal nooit gepubliceerd worden.

Abonneer je op deze reactiestroom via RSS

Recht voor Bedrijven is een initiatief van:

Wet & Recht Juristen

U kunt hier terecht voor:

> Juridisch advies
> Contracten
> Procederen

Laat uw zaak beoordelen door ervaren juristen.

Neem contact op