Ga naar inhoud

Handelsnaam onderneming kiezen

2014 juni 19
door thom

Als startende ondernemer heeft u veel aan uw hoofd. Van het kantoor inrichten tot een strategie bedenken om klanten binnen te halen, het is allemaal van belang. Ook zult u een naam moeten bedenken waaraan klanten de onderneming gaan herkennen. Dat is wellicht een van de lastigste gedeelten van opstarten. De naam moet namelijk commercieel aantrekkelijk zijn: hij moet goed te onthouden zijn en uitdragen waar u voor staat. Het ‘gevoel’ moet goed zijn.

Om het nog lastiger te maken, is die naam tevens aan een aantal regels gebonden. U mag een aantal namen namelijk niet gebruiken, omdat die inbreuk zouden kunnen maken op andermans rechten. In dit artikel geven we u een inkijkje in het recht dat van toepassing is bij het kiezen van een handelsnaam.

Handelsnaam

In beginsel zijn alle handelsnamen toegestaan volgens de wet, echter, op dat beginsel bestaan wel uitzonderingen. Hierna zullen we de belangrijkste uitzonderingen op dit beginsel noemen.

Andermans voornaam/achternaam als handelsnaam

U mag geen handelsnaam gebruiken die in strijd met de waarheid aanduidt dat de onderneming van iemand anders is. Denk daarbij aan Peter de Vries, die besluit zijn onderneming ‘Accountantskantoor Jan-Peter Balkenende’ te noemen. Ook slechts summier afwijkende namen (‘Jean-Peter Balkenende’) mogen niet.

Een dergelijke naam voeren mag overigens weer wel wanneer het accountantskantoor is overgenomen van accountant Jan-Peter Balkenende en onder die naam blijft bestaan.

Rechtsvorm niet/verkeerd aanduiden

Een bv hoort in zijn naam de term ‘bv’ opgenomen te hebben, net als een aantal andere rechtspersonen. Wat weer niet mag, is in strijd met de waarheid dergelijke aanduidingen in de handelsnaam op te nemen.

De VOF ‘Revobe B.V.’ heeft dus een handelsnaam die niet in overeenstemming is met de wet. Dat geldt ook voor de eenmanszaak ‘Jalaki v.o.f.’. Dat laatste mag dan weer wel op het moment dat Jalaki v.o.f. ooit rechtmatig heeft bestaan, maar door het uittreden van vennoten een eenmanszaak is geworden.

Andermans handelsnaam als handelsnaam

Het is niet toegestaan om inbreuk te maken op andermans handelsnaam wanneer een ander die naam eerder rechtmatig gebruikte. Ook namen die slechts in geringe mate afwijken van de handelsnaam mogen niet worden gebruikt, een en ander voor zover bij het publiek (klanten/leveranciers) verwarring kan ontstaan. Let wel: verwarring moet kunnen ontstaan, niet daadwerkelijk ontstaan (en het daadwerkelijk ontstaan van verwarring bij één klant is niet voldoende om het gevaar van verwarring aan te tonen).

Let op: ook met uw eigen naam kunt u verwarring creëren. Wanneer u toevallig Jan Philips heet, mag u niet ‘Lampenfabriek Philips’ oprichten wanneer u lampen gaat produceren.

Er wordt gekeken naar onder meer de geografische locatie en de aard/werkzaamheden van de onderneming om vast te stellen of er verwarring kan ontstaan. Een internetonderneming heeft meestal als geografische locatie ‘geheel Nederland’, terwijl een ijscoboer bijvoorbeeld als locatie ‘Rotterdam’ heeft. Daardoor kan de internetonderneming iemand met dezelfde handelsnaam in Groningen wel aanspreken, terwijl de ijscoboer dat niet/lastiger kan.

Onjuiste indruk geven met de handelsnaam

Een onjuiste indruk van de onderneming of van de werkzaamheden van de onderneming geven mag niet in de handelsnaam.

Juristenkantoor Blauw, dat geen enkel juridisch advies geeft, maar in ijzer handelt, handelt tevens in strijd met de wet.

Registreren van de naam van uw onderneming

Moet u de naam van uw onderneming registreren om inbreuk te kunnen aanpakken? Nee, dat is niet nodig. Een handelsnaam is automatisch beschermd zodra u een onderneming onder deze naam drijft.

Dat houdt dus ook in, dat namen waaronder géén onderneming wordt gedreven, niet automatisch beschermd worden als handelsnaam. Denk daarbij aan bijvoorbeeld de namen van verenigingen of stichtingen die niet binnen die vereniging of stichting mede een onderneming drijven.

Handelsnaam onderneming registreren als ‘merk’

Het is mogelijk om de handelsnaam te registreren als ‘merk’. Die registratie kan enkel bij handelsnamen die niet beschrijvend zijn, maar levert daarna wel bescherming op voor het gebied waarbinnen het merk is geregistreerd. De meeste ondernemers kiezen er niet voor om hun handelsnaam als merk te deponeren omdat daar aanzienlijke kosten aan verbonden zijn.

Het deponeren als merk heeft tevens onder meer als voordelen dat ook productnamen als merk kunnen worden gebruikt. Productnamen zijn normaal gesproken niet beschermd als handelsnaam.

Inbreuk gemaakt op de handelsnaam?

Het kan zijn dat u dit artikel leest omdat u inbreuk op uw handelsnaam heeft geconstateerd of omdat iemand anders meent dat u inbreuk heeft gemaakt op de handelsnaam van zijn/haar bedrijf. Wanneer dat het geval is, verdient het aanbeveling om een jurist te raadplegen.

  • Heeft iemand inbreuk gemaakt op uw naam? Laat een jurist dan uitzoeken of u er iets aan kunt doen. Kan dan? Dan kunt u  naar de kantonrechter om staking van het gebruik van deze naam en schadevergoeding te eisen;
  • Zegt iemand dat u inbreuk heeft gemaakt op zijn/haar handelsnaam? Laat voordat het te laat is checken wat uw positie is. Soms is het verstandiger om uw handelsnaam te wijzigen omdat de rechter anders het gebruik laat staken. In andere gevallen heeft de wederpartij geen poot om op te staan en kunt u prima de handelsnaam blijven gebruiken. Laat uw juridische positie exact uitzoeken, dan voorkomt u extra kosten.

Samengevat – Handelsnaam onderneming kiezen

Het kiezen van een handelsnaam is niet gemakkelijk. De keuze hangt namelijk af van uw eigen voorkeur en van de commerciële bruikbaarheid van de naam, maar ook van een aantal wettelijke regelingen. Zo mag u onder meer geen inbreuk maken op andermans handelsnaam, maar mag ook niemand inbreuk maken op uw handelsnaam.

Heeft u als (startend) ondernemer vragen over het kiezen van een handelsnaam, dan is het verstandig om een jurist in te schakelen om u van advies te dienen. Dat geldt ook zeker voor het geval waarbij u als ondernemer van inbreuk wordt beticht, of wanneer u inbreuk wilt aanpakken.

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Let op: In je reactie kun je basis HTML gebruiken. Je e-mail adres zal nooit gepubliceerd worden.

Abonneer je op deze reactiestroom via RSS

Recht voor Bedrijven is een initiatief van:

Wet & Recht Juristen

U kunt hier terecht voor:

> Juridisch advies
> Contracten
> Procederen

Laat uw zaak beoordelen door ervaren juristen.

Neem contact op