Ga naar inhoud

Overeenkomst opstellen

2014 mei 18
door thom

Veel ondernemers vragen zich op een zeker moment af of ze juridisch gezien eigenlijk wel juiste overeenkomsten sluiten.

Zijn de overeenkomsten rechtsgeldig? Wat moet er in de overeenkomst staan? Welke risico’s zitten aan het tekenen van overeenkomsten?

Overeenkomst opstellen

Het opstellen van een overeenkomst wordt vaak gezien als het ‘op papier zetten’ van afspraken. Juridisch gezien hoeft een overeenkomst ook niet meer te zijn.

Juridisch gezien komt er al een overeenkomst tot stand zodra er een aanbod is van de ene partij en dat aanbod wordt aanvaard door de andere partij. Hoe dat precies op papier wordt gezet is over het algemeen niet van belang.

Er bestaan uiteraard uitzonderingen op het bovenstaande beginsel, bijvoorbeeld in sommige gevallen bij de koop van een woonhuis.

Wat moet er in een overeenkomst staan?

In de overeenkomst moeten alle zaken staan die van belang zijn om de rechten en verplichtingen van partijen goed te kunnen vaststellen. Zoals gezegd: er is geen vaste vorm voor de overeenkomst, maar een overeenkomst die zogenaamd ‘onbepaalbaar’ is, is niet geldig.

“Jan zal van Piet metaal kopen” is bijvoorbeeld onbepaalbaar. Welk metaal zal hij kopen? Hoeveel metaal zal hij kopen? Tegen welke prijs?

Wat wel mag is bijvoorbeeld “Jan zal van Piet 1.000 kilo ijzer kopen tegen de geldende ijzerprijs”, of “Jan zal al het metaal dat hij nodig heeft bij het uitoefenen van zijn bedrijf van Piet kopen, waarbij Piet 10% korting geeft”. In beide gevallen is duidelijk wat de rechten en verplichtingen zijn van beide partijen.

Ten slotte is ook het sluiten van overeenkomsten die tegen de wet in gaan of die tegen de goede zeden of openbare orde (er is veel overlap in die termen) in gaan niet verstandig, aangezien ook die overeenkomsten veelal nietig (ongeldig) zijn. Wanneer het gaat om de verkoop van vuurwapens is het duidelijk, maar vaak zijn dergelijke verboden zaken enkel door een goede jurist te herkennen. Denk bijvoorbeeld aan de ondernemer die de aandelen van zijn b.v. overdraagt en afspreekt dat de overnameprijs wordt betaald door de b.v. gedurende twee jaar elke maand een fictieve managementfee te laten uitkeren. De ondernemer denkt hiermee een (fiscaal) gunstige regeling te hebben gevonden, maar handelt wel tegen de wet (een vennootschap mag zijn eigen overname niet financieren). Komt men daar pas een paar jaar later achter, dan moet alles worden teruggedraaid. Dat is extreem vervelend, zeker wanneer het geld bijvoorbeeld al op is en/of de vennootschap failliet is gegaan.

Risico’s van onzorgvuldig gesloten overeenkomsten

Nadat een overeenkomst is gesloten gaat hij de la in. Die la wordt nooit meer geopend, tenzij er problemen ontstaan met de wederpartij. Een onzorgvuldig gesloten overeenkomst levert daarom geen problemen op, zolang er geen conflict met de wederpartij ontstaat. Ontstaat dat conflict wel, dan openbaren zich ook fouten in de overeenkomst.

Dat zou tot gevolg kunnen hebben dat de wederpartij onder de overeenkomst uit kan, het zou kunnen betekenen dat de overeenkomst moet worden teruggedraaid en/of dat de wederpartij schadevergoeding zou kunnen eisen.

Het behoeft geen toelichting dat er ook in overeenkomsten die de wederpartij opstelt zaken kunnen staan die (zeer) nadelig voor u uitpakken. Neem daarom bij die overeenkomsten altijd de overeenkomst en eventuele bijbehorende algemene voorwaarden goed door!

Afdekken van risico’s

U bent ondernemer. Wanneer u risico’s had willen afdekken was u wel ergens in dienst getreden. Wanneer u voor elke overeenkomst die u sluit een jurist moet vragen om deze op te stellen, bent u veel geld kwijt, iets dat meestal niet efficiënt is. Toch is het nemen van allerhande risico’s juridisch gezien niet altijd de beste keuze.

Zo is het zeer verstandig om een jurist een goede model-overeenkomst (en goede algemene voorwaarden) voor uw bedrijf te laten opstellen, die u voor overeenkomsten met klanten kunt gebruiken. Daarnaast is het een goed idee om overeenkomsten waarbij u twijfelt over bepaalde zaken te laten doornemen door een jurist om te zien welke risico’s er voor u aan kleven.

Dergelijke zaken kosten geld: een (korte) overeenkomst goed controleren op fouten zal een 100-200 euro kosten. Een goede op uw bedrijf toegespitste modelovereenkomst opstellen minimaal het dubbele, maar vaak ook een stuk meer, afhankelijk van de wensen die u heeft.

Juridische dienstverlening is niet goedkoop, maar achteraf schadeclaims of andere problemen oplossen is rechtuit duur te noemen en is vaak onnodig.

Overeenkomst opstellen – Samengevat

Het opstellen van een overeenkomst is niet moeilijk, aangezien het ‘vormvrij’ is. U hoeft u niet aan bepaalde regels te houden, anders dan dat u zult moeten zorgen dat uw overeenkomsten ‘bepaalbaar’ zijn (en onder meer niet tegen de wet in gaan). Dat is gemakkelijk voor u als ondernemer, maar levert ook problemen op. Maakt u namelijk alsnog fouten in de overeenkomst, dan kan dat grote problemen opleveren wanneer er conflicten komen over de overeenkomst.

Het is verstandig om juridische hulp in te schakelen voordat u tegen een conflict met een consument of bedrijf aanloopt omdat u onzorgvuldig bent geweest met het sluiten van overeenkomsten.

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Let op: In je reactie kun je basis HTML gebruiken. Je e-mail adres zal nooit gepubliceerd worden.

Abonneer je op deze reactiestroom via RSS

Recht voor Bedrijven is een initiatief van:

Wet & Recht Juristen

U kunt hier terecht voor:

> Juridisch advies
> Contracten
> Procederen

Laat uw zaak beoordelen door ervaren juristen.

Neem contact op