Ga naar inhoud

Samenwerkingsovereenkomst opstellen

2016 februari 17
door thom

Als ondernemer bent u natuurlijk altijd op zoek naar kansen. Soms doen die kansen zich voor in de vorm van een samenwerking. Natuurlijk is het verstandig om alles goed vast te leggen in een samenwerkingsovereenkomst.

In dit artikel bekijken we waarom u een samenwerkingsovereenkomst zou opstellen, wat er in een goede samenwerkingsovereenkomst staat en we bekijken het opstellen van belangrijke samenwerkingsovereenkomsten.

Waarom een samenwerkingsovereenkomst opstellen?

Natuurlijk kunt u zonder samenwerkingsovereenkomst een samenwerking aangaan. Toch is dat vaak niet verstandig. Een samenwerkingsovereenkomst opstellen is verstandig om meerdere redenen:

 1. Zowel u als degene met wie u samenwerkt weten dan duidelijk welke rechten en verplichtingen elk van u heeft. De kans op problemen achteraf wordt zo aanzienlijk verkleind.
 2. Als er toch problemen ontstaan, is daarover (als het goed is) vooraf al het een en ander geregeld. Zou het zelfs zo ver moeten komen dat de samenwerking eindigt, dan is de manier waarop dat gebeurt ook vastgelegd.

Op deze manier is de kans dat u in een conflict terecht komt zo klein mogelijk. Voorkomen is beter -en veel goedkoper- dan genezen.

Wat staat er in een goede samenwerkingsovereenkomst?

Bij het opstellen van een samenwerkingsovereenkomst is het van belang dat de samenwerkingsovereenkomst geen zogenaamde ‘bijzondere overeenkomst’ is. Dat wil zeggen dat hij niet specifiek in de wet is genoemd en dat er geen aparte wettelijke regels voor zijn.

Dat lijkt gemakkelijk, maar in de praktijk komt het erop neer dat een samenwerkingsovereenkomst opstellen veel werk is: aangezien er geen wettelijke regels zijn, moet alles in de overeenkomst geregeld worden. Regelt u bepaalde zaken niet in de overeenkomst, dan kan dat tot grote problemen leiden. Het niet regelen van de beƫindiging van de overeenkomst door opzegging is een voorbeeld hiervan.

Wilt u een samenwerkingsovereenkomst opstellen? Dan is het van belang om in elk geval op te nemen:

 • Welke partijen de overeenkomst aangaan.
 • Wat heeft geleid tot het opstellen van deze overeenkomst en wat beide partijen verwachten van de overeenkomst.
 • Wat de inhoudelijke verplichtingen over en weer zijn.
 • Hoe het zit met aansprakelijkheid tussen beide partijen.
 • Hoe de overeenkomst tot een einde komt.
 • Hoe het zit met (schade)vergoedingen na het einde van de overeenkomst.
 • Welke rechter bevoegd is en welk recht van toepassing is.

Vaak zijn er ook nog andere punten van belang. Denk aan een verdeling van kosten, de verdeling van winsten, onderlinge verrekenprijzen, intellectueel eigendomsrechten, het gebruik van een (gezamenlijke) handelsnaam et cetera, et cetera.

Samenwerkingsovereenkomst zelf opstellen of laten opstellen?

Veel overeenkomsten zou u zelf kunnen opstellen. Een samenwerkingsovereenkomst is echter vaak een overeenkomst met een groot belang. Als de afspraken niet goed zijn of als er juridisch gezien problemen ontstaan, heeft dat natuurlijk een forse impact op uw bedrijf. Het opstellen van een samenwerkingsovereenkomst met een groot belang, wordt om die reden in de praktijk vrijwel altijd door een jurist gedaan.

De tarieven hiervoor zijn afhankelijk van wat uw wensen precies zijn. Het zal duidelijk zijn dat een relatief simpele samenwerkingsovereenkomst tussen twee partijen relatief goedkoop is. Anders is dat bij een samenwerkingsovereenkomst waar veel meer aspecten spelen. Denk daarbij aan een samenwerkingsovereenkomst:

 • met meer dan twee partijen.
 • met grote (financiĆ«le) belangen;
 • met veel verschillende afspraken partijen;
 • waarin zaken met betrekking tot intellectueel eigendom moeten worden geregeld.

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Een samenwerkingsovereenkomst opstellen doen wij graag voor u. Natuurlijk geven wij u graag een vrijblijvende prijsopgave als u ons laat weten wat u precies wenst.

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Let op: In je reactie kun je basis HTML gebruiken. Je e-mail adres zal nooit gepubliceerd worden.

Abonneer je op deze reactiestroom via RSS

Recht voor Bedrijven is een initiatief van:

Wet & Recht Juristen

U kunt hier terecht voor:

> Juridisch advies
> Contracten
> Procederen

Laat uw zaak beoordelen door ervaren juristen.

Neem contact op