Ga naar inhoud

Schorsing werknemer

2014 januari 21
door thom

Als werkgever zult u vroeg of laat te maken krijgen met een werknemer die iets doet dat u onacceptabel vindt. In dat geval zult u wellicht besluiten om de werknemer te schorsen.

In dit artikel wordt gekeken naar de schorsing van een werknemer. Wanneer mag u een werknemer een schorsing geven? Hoe zit het met het betalen van het loon tijdens de schorsing? Kunt u de werknemer ontslaan?

Schorsing werknemer

De schorsing van een werknemer is in principe hetzelfde als het op non-actief stellen van een werknemer. Schorsing klinkt natuurlijk wel meer als een ‘straf’. U stuurt de werknemer in beide gevallen naar huis en geeft aan dat hij zich voor een bepaalde tijd niet hoeft te melden.

Vaak komt de schorsing voort uit een soort van arbeidsconflict: de werknemer heeft zich onacceptabel gedragen en u stuurt hem (tijdelijk) de laan uit.

Na enige tijd mag de werknemer over het algemeen weer terugkomen wanneer er een schorsing heeft plaatsgevonden. Het komt echter ook voor dat u als werkgever na de schorsing van mening bent dat de werknemer niet meer terug zou moeten keren. Dan is ontslag (eventueel op staande voet) een mogelijkheid. Voor ontslag op staande voet moet u echter wel snel handelen na de schorsing. Het verdient aanbeveling om wel even met een jurist te overleggen, omdat u anders later tegen de lamp loopt wanneer de geschorste medewerker een loonvordering indient.

Na schorsing van werknemer

Nadat u de werknemer heeft geschorst, zult u moeten besluiten of u nog met hem door wil. Besluit u dat hij mag terugkeren in het bedrijf, dan wacht u op het einde van de schorsing en laat u hem terugkeren op de werkplek.

Wanneer u de werknemer niet meer wilt laten terugkeren in uw bedrijf, dan zult u hem een eeuwigdurende schorsing moeten geven: ontslag. Dat zou kunnen op staande voet, via het UWV of via de kantonrechter. Wil de geschorste werknemer ook niet meer door, dan kan dat ook met wederzijds goedvinden (via een beÃĢindigingsovereenkomst).

Wanneer u nog geen juridisch advies had ingewonnen, is het verstandig om dat alsnog te doen wanneer u de werknemer met een schorsing wilt ontslaan.

Schorsing: loondoorbetaling

De kans is groot dat de werknemer ook juridisch advies gaat inwinnen en u schriftelijk gaat bevestigen dat hij bereid is de arbeid te verrichten. Dat doet hij om zijn loondoorbetaling zeker te stellen.

In Nederland worden werknemers soms zeer verregaand beschermd. Er is door de Hoge Raad bevestigd dat een schorsing financieel gezien voor uw rekening dient te komen. Dat geldt zelfs wanneer u de werknemer schorst terwijl hij dat geheel aan zichzelf te wijten heeft.

Kortom: schorst u de werknemer, dan moet u gedurende de tijd dat hij thuis zit, zijn loon doorbetalen. Vaak zal een schorsing een werknemer natuurlijk flink aangrijpen, maar wanneer u een bikkelharde werknemer een schorsing geeft, geeft u hem enkel betaald verlof (ondanks dat een later ontslag wellicht gemakkelijker zal zijn). Het is verstandig om u dat te realiseren als werkgever en te realiseren dat u hem bij lichtere overtredingen beter door kunt laten werken (met berisping) en hem bij zwaardere overtredingen beter kunt ontslaan indien u dat van plan bent.

Schorsing werknemer – Samengevat

Wanneer een van uw werknemers zich misdraagt op het werk, kunt u overgaan tot schorsing. Schorsing is niet altijd de beste optie, voornamelijk gezien het feit dat u tijdens de schorsing het loon van uw werknemer moet doorbetalen.

Een jurist is niet altijd nodig, maar het is wel verstandig om contact met een jurist op te nemen wanneer u na de schorsing wilt overgaan tot ontslag (eventueel op staande voet).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Let op: In je reactie kun je basis HTML gebruiken. Je e-mail adres zal nooit gepubliceerd worden.

Abonneer je op deze reactiestroom via RSS

Recht voor Bedrijven is een initiatief van:

Wet & Recht Juristen

U kunt hier terecht voor:

> Juridisch advies
> Contracten
> Procederen

Laat uw zaak beoordelen door ervaren juristen.

Neem contact op