Ga naar inhoud

Verlengen arbeidsovereenkomst

2014 januari 3
door thom

Als u tevreden bent over de prestaties van uw werknemer met een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd, zult u zijn of haar arbeidsovereenkomst wellicht willen verlengen.

In dit artikel kunt u alles omtrent die verlenging vinden. Waar moet u op letten? Wat is stilzwijgende verlenging? Hoe zit het met de ‘ketenregeling’?

Verlengen arbeidsovereenkomst

In het verleden kregen werknemers vaak al snel een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. Verlenging was dan niet nodig: de arbeidsovereenkomst bleef doorlopen totdat de werknemer ontslag nam of totdat u als werkgever de werknemer ontsloeg.

Tegenwoordig krijgen veel werknemers eerst één of meerdere arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd. Die arbeidsovereenkomst wordt zo gebruikt als een soort verlengde proeftijd, maar ook als een zekerheid: is er niet meer genoeg werk na een jaar, dan kunt u makkelijk van de werknemer af.

Wilt u niet van de werknemer af na een jaar, dan is het verlengen van de arbeidsovereenkomst nodig. Juridisch gezien werkt dat door een nieuwe arbeidsovereenkomst aan te bieden, voor bepaalde tijd, dan wel voor onbepaalde tijd.

Stilzwijgend verlengen van de arbeidsovereenkomst

Het is juridisch gezien mogelijk om geen nieuwe arbeidsovereenkomst aan te bieden, maar de werknemer gewoon te laten doorwerken. Een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd loopt automatisch af, maar wanneer de werknemer de dag daarna gewoon aan het werk gaat, krijgt hij automatisch een nieuwe arbeidsovereenkomst. Die nieuwe arbeidsovereenkomst heeft dezelfde voorwaarden én dezelfde tijd als de oude arbeidsovereenkomst. Dit komt dus neer op het stilzwijgend verlengen van de arbeidsovereenkomst.

Als werkgever is het verstandig om hierbij op te letten: zet goed in uw agenda wanneer arbeidsovereenkomsten aflopen. Uw werknemers hebben er immers baat bij om u dat niet te vertellen en zo automatisch de arbeidsovereenkomst te verlengen. Zo voorkomt u dat u ongewild weer een nieuwe arbeidsovereenkomst creëert.

Verlengen arbeidsovereenkomst naar ‘vast contract’

Het is mogelijk om de arbeidsovereenkomst te verlengen naar een vast contract, een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. Dat kan simpelweg gebeuren doordat u de werknemer een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd aanbiedt.

Uw werknemer zal daar blij mee zijn, aangezien hij veel meer zekerheid heeft dat hij zijn baan zal houden. Hij kan daarmee tevens gemakkelijker andere zaken regelen, waaronder het afsluiten van een hypotheek voor de aankoop van een woning.

De arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd houdt voor u ook extra verplichtingen in: u zit met een vast contract ook daadwerkelijk aan de werkgever ‘vast’. Het is uiteraard nog steeds mogelijk om de werknemer te ontslaan, maar dat is een stuk lastiger (en duurder).

Verlengen arbeidsovereenkomst: de ketenregeling

Bij het verlengen van de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd, zult u graag nogmaals een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd aanbieden. Dat maakt uw onderneming immers een stuk flexibeler. Het is echter goed om daarbij op de ketenregeling te letten.

Die ketenregeling zegt dat het verlengen van de arbeidsovereenkomst met een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd slechts twee keer mogelijk is. Bij verlenging nummer drie (arbeidsovereenkomst vier) krijgt de werknemer volgens de wet automatisch een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd.

Het kan zijn dat in de cao een afwijking ten gunste van u is opgenomen. Is er een een cao van toepassing, dan is het verstandig om die er even bij te pakken. Meestal is een afwijking in de cao echter niet het geval. Het verdient daarom aanbeveling om het aantal arbeidsovereenkomsten per medewerker goed bij te houden, anders kunt u voor een verrassing komen te staan wanneer u een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd niet wilt verlengen.

Voor de ketenregeling staat een verandering op stapel bij de invoering van het nieuwe ontslagrecht (Wet Werk en Zekerheid). Het verlengen van een arbeidsovereenkomst kan nog maar één keer, bij de tweede verlenging (derde overeenkomst), ontstaat het ‘vast contract’. Ook de mogelijkheid tot afwijking in de cao wordt ingeperkt. Deze veranderingen uit de Wet Werk en Zekerheid gaan hoogstwaarschijnlijk in per half 2014.

Verlengen arbeidsovereenkomst – Samengevat

Het verlengen van de arbeidsovereenkomst is mogelijk doordat u dit met een werknemer afspreekt of doordat dit stilzwijgend gebeurt.

Voor u als werkgever is het verstandig om in de gaten te houden wanneer de arbeidsovereenkomsten van uw medewerkers aflopen, zodat het verlengen ervan niet automatisch gebeurt doordat de werknemer de dag erna gewoon aan het werk gaat. Daarnaast is het goed om in de gaten te houden hoeveel arbeidsovereenkomsten uw werknemers reeds hebben gehad, zodat u niet door het verlengen van een arbeidsovereenkomst ongewild vastzit aan een ‘vast contract’.

Ontstaan er problemen met een medewerker rondom het verlengen van de arbeidsovereenkomst (of juist het niet verlengen ervan), dan kan het verstandig zijn om juridische hulp in te winnen. Dit geldt zeker wanneer de werknemer zelf al via een jurist of advocaat communiceert.

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Let op: In je reactie kun je basis HTML gebruiken. Je e-mail adres zal nooit gepubliceerd worden.

Abonneer je op deze reactiestroom via RSS

Recht voor Bedrijven is een initiatief van:

Wet & Recht Juristen

U kunt hier terecht voor:

> Juridisch advies
> Contracten
> Procederen

Laat uw zaak beoordelen door ervaren juristen.

Neem contact op