Ga naar inhoud

Zieke werknemer ontslaan

2014 januari 16
door thom

Een werknemer ontslaan is niet gemakkelijk: het Nederlandse arbeidsrecht beschermt uw werknemers in verregaande wijze. Die bescherming is nog sterker wanneer u een zieke werknemer wilt ontslaan.

Dit artikel gaat over het ontslaan van een zieke werknemer. Wat zijn precies de regels waar u zich als werkgever aan moet houden? Wanneer mag u de zieke werknemer wel ontslaan? Wanneer mag dat niet?

Zieke werknemer?

Volgens de wet is een werknemer ziek wanneer er een procesmatig gebeuren heeft plaatsgevonden dat bestaat uit een verstoring van lichamelijke of geestelijke functies en dat een daling van het arbeidsvermogen oplevert.

Linksom of rechtsom: wanneer u een zieke werknemer heeft, bent u niet blij. U moet zijn of haar werk laten overnemen door iemand anders. Verder bent u gebonden aan een aantal regels.

Zo moet u in beginsel altijd het loon van de zieke werknemer doorbetalen. Dat is een uitzondering op de regel ‘geen arbeid, geen loon’ en levert u tevens een flinke kostenpost op: minimaal 70% van het laatstverdiende loon gedurende twee jaar, is de hoofdregel. Meer informatie daarover kunt u vinden in het artikel over loon bij zieke werknemer.

U als werkgever zult daarom wellicht zo snel mogelijk van de werknemer af willen. Een zieke werknemer die ongeveer modaal verdient, kost u al snel rond de 50.000 euro op deze manier, terwijl hij geen arbeid verricht (en dus geen omzet genereert).

Vaak zult u de werknemer liever kwijt dan rijk zijn, maar de hoofdregel van de wet verbiedt dat. Toch zijn er enkele situaties denkbaar waarin het ontslaan van een zieke werknemer wel mogelijk is. Wij bekijken voor u wanneer dat u de zieke werknemer ontslaan mag in vier situaties:

  • Via het UWV
  • Via de kantonrechter
  • Op staande voet
  • Wederzijds goedvinden

Zieke werknemer ontslaan via het UWV

Wanneer er sprake is van opzegging van de arbeidsovereenkomst, vraagt u als werkgever normaal gesproken een ontslagvergunning aan bij het UWV.  Dat kan niet zomaar wanneer u een zieke werknemer wilt ontslaan.

Wanneer u eerst de termijn van twee jaar afwacht, kunt u de zieke werknemer ontslaan. Eventueel zou er in de cao een kortere termijn kunnen staan, dus sla een eventueel van toepassing zijnde cao er altijd op na. Wanneer die twee jaar om zijn, kunt u (onder enkele lichte voorwaarden) een ontslagvergunning aanvragen en de werknemer ontslaan bij toewijzing daarvan. De werknemer kan dan wellicht een beroep op de WW of op de WIA doen.

Wanneer uw werknemer echter zijn terugkeer in het bedrijf frustreert (en daar geen goede reden voor heeft), kan het zo zijn dat u hem eerder mag ontslaan. De zieke werknemer ontslaan wanneer er twijfel is over de vraag of uw werknemer een goede reden had, kan u achteraf veel geld gaan kosten. Het is daarom erg verstandig om voor uw specifieke situatie eerst een jurist te raadplegen.

Zieke werknemer ontslaan via de kantonrechter

Ontslaan van een zieke werknemer via het UWV is dus niet vaak mogelijk. Een andere mogelijkheid zou het ontslaan van de werknemer via de kantonrechter kunnen zijn.

In dat geval zal de rechter moeten onderzoeken of de zieke werknemer ontslagen wordt omdat hij ziek is of omdat er bijvoorbeeld andere omstandigheden in uw bedrijf zijn die ervoor zorgen dat u hem wilt/moet ontslaan.

Wordt de ontbinding van de arbeidsovereenkomst door de kantonrechter uitgesproken, dan kan de kantonrechter eventueel een vergoeding toekennen aan de ontslagen zieke werknemer.

Zieke werknemer ontslag op staande voet geven

Ontslag op staande voet wordt meestal gegeven omdat een werknemer flink of herhaaldelijk de fout in is gegaan. Ook bij de zieke werknemer is ontslag op staande voet soms een optie.

Bij ontslag op staande voet is geen toestemming van de kantonrechter of van het UWV nodig. Dat valt mee voor u als werkgever, want het UWV en de kantonrechter zijn u meestal niet zo goed gezind wanneer u een zieke werknemer ontslaan wilt.

U mag een zieke werknemer ontslag op staande voet geven, maar enkel wanneer u daar een goede reden voor heeft. Het opzegverbod bij de zieke werknemer geldt niet bij ontslag op staande voet.

Het spreekt natuurlijk voor zich dat het ziek worden van een werknemer geen ontslag op staande voet rechtvaardigt. Ook veel andere gedragingen van de werknemer zijn wellicht niet acceptabel, maar leveren geen grond voor ontslag op staande voet op. Win altijd eerst juridisch advies in wanneer u deze weg wilt bewandelen: geeft u een zieke werknemer onterecht ontslag op staande voet, dan kan hij dat ontslag vernietigen, met een forse kostenpost voor u als resultaat.

Met wederzijds goedvinden een zieke werknemer ‘ontslaan’

Een zieke werknemer ontslaan met wederzijds goedvinden is vaak een manier waarop werkgevers proberen alle moeilijkheden van de manieren hierboven te omzeilen. Ze geven de zieke werknemer een vaststellingsovereenkomst en zetten hem onder druk om die te tekenen.

Het is  niet verstandig om dat te doen als werkgever. U mag de werknemer uiteraard wel een vaststellingsovereenkomst meegeven, maar de werknemer onder (enige) druk zetten om te tekenen is geen goed idee. De werknemer gaat dan naar huis, realiseert zich wat hij heeft gedaan en schakelt een advocaat in. Ondanks dat uw zieke werknemer akkoord is gegaan, komt u als werkgever hoogstwaarschijnlijk niet zonder kleerscheuren weg.

Win eerst juridisch advies in voordat u een werknemer een beëindigingsovereenkomst of vaststellingsovereenkomst laat tekenen. Bij een verkeerde handelswijze kan dit negatief uitpakken voor zowel u als voor de werknemer. Realiseer u verder dat uw werknemer zijn rechten op een uitkering kan verspelen op deze manier. Over het algemeen zal het ontslaan van een zieke werknemer via een beëindigingsovereenkomst af te raden zijn.

Zieke werknemer reeds ontslagen

Wanneer u de zieke werknemer reeds heeft ontslagen en hij juridische stappen onderneemt, kan het zo zijn dat u tegen hoge kosten aanloopt. Een dergelijke zaak mag u als ondernemer zonder advocaat voeren, maar dat is over het algemeen niet aan te raden.

Het is in dergelijke ingewikkelde zaken meestal verstandig om met een advocaat te procederen. Zo staat u niet direct met 2-0 achter en voorkomt u verdere schade.

Zieke werknemer ontslaan – Samengevat

Het ontslaan van een zieke werknemer is iets dat niet leuk is, maar soms wel nodig is. Wanneer u dit doet om de juiste redenen, kunt u de zieke werknemer ontslaan via UWV of kantonrechter. Ook ontslag op staande voet is mogelijk. Ontslag via een beëindigingsovereenkomst is meestal geen goed idee.

Gezien de juridisch ingewikkelde materie die achter het ontslag bij ziekte zit, is het verstandig om altijd een jurist te raadplegen wanneer u een zieke werknemer wilt ontslaan. Dat kost even wat, maar het maken van een fout in het ontslagproces van een zieke werknemer, gaat u een veelvoud kosten.

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Let op: In je reactie kun je basis HTML gebruiken. Je e-mail adres zal nooit gepubliceerd worden.

Abonneer je op deze reactiestroom via RSS

Recht voor Bedrijven is een initiatief van:

Wet & Recht Juristen

U kunt hier terecht voor:

> Juridisch advies
> Contracten
> Procederen

Laat uw zaak beoordelen door ervaren juristen.

Neem contact op